Ruud Smeets Interieurbouw - Header interieurbouw Ruud Smeets Interieurbouw - Header

Badkamermeubels met Bamboe

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.

 

Het Blad en de deuren van deze designmeubels zijn niet voor niets van bamboe. Bamboe is namelijk enorm duurzaam en heeft dezelfde karaktereigenschappen als hardhout. Bamboe wordt door trendwatchers gezien als het hardhout van de 21ste eeuw. Ik zal uitleggen waarom:

  1. Bamboe groeit enorm snel (soms tientallen centimeters per dag) en het kan binnen 5 jaar geoogst worden. Er hoeven dus geen bossen voor gekapt te worden. Bamboe is erg duurzaam.
  2. Bamboe is van nature vochtafstotend. Hierdoor werkt het bijna niet (het krimpt bijna niet bij droogte en zet bijna niet uit bij vocht). Dit maakt het perfect voor de productie van meubels.
  3. Bamboe is door de vezelstructuur van nature erg hard en slijtvast.
  4. De kleur van (caramel) bamboe is erg warm en modern.  

Iedereen kent bamboe als de lange sprieten die je in je tuin kan laten groeien. Het bamboe dat Ik gebruikt komt niet uit Nederland maar uit Azië. Het is ook een ander soort dan dat in uw tuin groeit. Deze Bamboe heet de Phyllostachys Pubescens. Het zijn lange scheuten met een doorsnede van enkele tientallen centimeters die wel 30 meter hoog kunnen worden.

De bamboe scheuten worden tot stroken gezaagd, waarna ze in water worden gekookt. Dit koken gebeurt om parasieten en ander ongedierte te doden. De platen die ik heb gebruikt zijn caramel. Dit betekent dat de stroken nog eens extra worden behandeld in een hoge druk tank. Tijdens deze behandeling oxideert (karameliseert) de suiker in de bamboescheuten waardoor er een warme bruinige gloed ontstaat.

De volgende fase is het verlijmen van de stroken. De stroken worden exact even dik en breed gemaakt, waarna ze doormiddel van lijm en onder hoge druk aan elkaar worden geplakt. Dit gebeurt in lagen. Eerst een horizontale laag, daarna een verticale etc etc. De platen die ik gebruikt heb zijn aan de bovenkant horizontaal verlijmt, waardoor de structuur van het bamboe nog duidelijk zichtbaar blijft. Aan de zijkanten is duidelijk de kopse kant van het bamboe te zien, wat een enorm mooi effect geeft.

Copyright 2013 (C) Ruud Smeets InterieurbouwKesselsBE